Välkommen
 Medlemssidan
 Styrelsepresentation
 Unghunden
 Verksamhetsplan 2014/15
 Grönt kort
 Kalla Koppen
 Rullator Koppen
 Klubbladets godbitar
 Resultat service
 Shopen
 Mötesprotokoll mm
 
 
 
 

Besökare just nu: 3
Besökare: 495438
Unika besök: 398793

30 råd under mörkertiden

 

Författare: Jan Vidar Dahle

Översättning: Arne Nylander

 

De flesta hundkörare tränar spannet samvetsgrant under hösten, vare sig de siktar mot tävlingar eller turer. Försiktigt ökar de på sträckorna. Farten hålls låg och trygg. Hundarna får vila 2-3 dagar i veckan. Du märker också hur det hjälper att lägga in en kortare tur lite nu och då och kanske också byta träningsställe. Allt ser bra ut, formen stiger och är inte detta ett bra spann så inte vet jag! Men så inträffar något högst oväntat: November kommer!

Sent i oktober blir kvällarna dystrare, nästan svarta. Regnbyarna piskar, iskyla och eländighet klibbar kallt mot allt som heter träningslust. Efter en veckas regn kommer två med is och fruset grus. Detta hade du inte förtjänat. Till slut kommer den kvällen när du rätt och slätt inte orkar att träna hundarna även om du hade planlagt att köra dom.

 

Nedåtgången är ett faktum! Nästa kväll fick du helt enkelt inte tid, den tredje går inte med hänsyn till hundarnas tassar och din egen begynnande förkylning. När du äntligen kommer ut den fjärde kvällen verkar allt ganska så tungt, hundarna är inte glada, själv är du lite irriterad och två av unghundarna hänger inte med längre. Ekonomin är förresten ett sorgligt kapitel och du ser inte ut att få ihop pengar till att kör den där tävlingen som du drömmer om. Och är det inte influensa som du känner i halsen! Det är antagligen lika bra att ta det lugnt nu, du har ju strängt taget inget att bevisa och det är väl bättre att komma tillbaka starkare nästa vinter?

 

Att träna jämnt från oktober till fram till vintern har tagit ett fast grepp kräver en speciell sorts hundförare. En typ av människa som vet när det är tid att skruva av förnuftet och rätt och slätt bara göra det som ska göras. När mörkertiden kommer skiljs agnarna från vetet, de som kommer att bli bra blir bra därför att de gör det som ska till för att bli bra – och vi andra gör så gott vi kan. I mörkertiden, när förhållandena verkar hopplösa, frågar vi oss om det överhuvudtaget är försvarbart att träna? De som blir bra frågar kanske också det men inte om det är möjligt att träna utan hur och var det är möjligt! Att vädret och förhållandena verkar hopplösa och att du och hundarna saknar entusiasm kan du med stor förmodan förvänta dig.

Frågan blir alltså inte vilka förhållanden du har utan hur du ska tackla dom!

 

Här följer några råd som kan hjälpa motivationen i mörkertiden:

 

1                                        Kör tillsammans med någon eller ha en passagerare på träningsvagnen.

2                                        Kör banor du tycker om.

3                                        Ta minst en tur varje vecka i dagsljus för motivationens skull.

4                                        Ha kläder och utrustning samlat och i ordning, så att det går snabbt att komma igång.

5                                        Ha med en liten väska med kex, choklad, kopp och kanske extra kläder.

6                                        Ge dig själv en belöning efter en tur som du i utgångsläget inte orkade tänka på att genomföra.

7                                        Om turkamraten inte kommer med, ta med mobilen, ring och ge honom dåligt samvete.

8                                        Planlägg en resa till ett lugnare och mer komfortabelt träningsställe.

9                                        Se en trevlig hundkörarfilm.

10                                    Läs boken ”Pälsjägarliv” av Hege Ingstad igen.

11                                    Lägg ett snirkelspår i närområdet om inte den svarta vildmarken verkar lockande.

12                                    Innan du går ut genom dörren kan du säga till dig själv att det bara ska bli en kort tur – kör så lite längre om du får lust.

13                                    På verkligt hemska dagar tar du  bara en 10-minuterstur.

14                                    Sy hundsockar av mopedinnerslang som fästs med eltejp. Dessa sockar passar bra på hundarna, är billiga och nästan outslitliga. Då kan du träna tryggt även på frusen barmark.

15                                    Dela upp spannet i två för att få bättre kontakt och kontroll. Rädslan för en okontrollerbar start är onödig och stärker heller inte lusten att träna.

16                                    Stanna halvvägs och tänd en brasa.

17                                    Kör till en stuga där du kan ta paus i lä undan regnet.

18                                    Intala dig själv: Det är i alla fall inte för varmt ute!

19                                    Tänk på vilka framgångar träningen kommer att medföra och på att det är genomförd träning som är skillnaden mellan bra och medelmåttiga hundförare.

20                                    Njut av den självrespekt du får genom att ha genomfört din träningsplan.

21                                    Att komma sig ut jagar bort vinterdepressioner.

22                                    Lägg märke till naturen i mörkertiden och hur annorlunda träningsspåret ser ut i olika väder.

23                                    Se stjärnor och norrsken!

24                                    Gläd dig åt nästa nymåne.

25                                    Sydväst, oljeställ och gummistövlar gör det faktiskt ganska komfortabelt att vara ute i höstregnet.

26                                    Köp ett läckert kallväderplagg som du får lust att använda.

27                                    Kom ihåg att många menar att hundarna tappar formen två till tre gånger snabbare än de får den!

28                                    I sista delen av loppet du tränar för, när hundarna fortfarande håller ett fint tempo, kommer du att tänka tillbaka och tacka dig själv för att du drog ut och tränade på de allra tyngsta novemberkvällarna.

29                                    Glöm inte att det bara är tre månader till ditt huvudlöp. Träningen senare på vintern får en mycket bättre kvalitet om hundarna har en bra grund i november och december.

30                                    Bli en turförare, glöm råden ovanför och dra på tur bara när det är kul och lustbetonat. I så fall behöver du heller inte använda ord som ”träning” och ”träningsmängd”. Se bara till att vila mycket om du skulle få för dig att ställa upp i ett löp för turens skull och kör inte fler timmar åt gången än hundarna är tränade för!

© www.alvarnas.se