Välkommen
 Medlemssidan
 Styrelsepresentation
 Unghunden
 Verksamhetsplan 2014/15
 Grönt kort
 Kalla Koppen
 Rullator Koppen
 Klubbladets godbitar
 Resultat service
 Shopen
 Mötesprotokoll mm
 
 
 
 

Besökare just nu: 36
Besökare: 495472
Unika besök: 398827

Rullatorkoppen - förmodligen Sveriges största och äldsta barmarkstävling

Rullatorkoppen 2009


En så´n dag!
 

Solsken, minusgrader, nya banor och fler klasser – Älvarnas barmarksrace fick en inramning som gjorde att både hundar och människor hade bra förhållanden

Lördagen den 10/10-2009 hölls för 18-året i rad den årliga barmarkstävlingen Rullatorkoppen och precis som vanligt var tävlingen förlagd till Trollbergsheden, strax söder om Vindeln, och vilken dag det blev. Platsen var den gamla vanliga men med nya bansträckningar och en ny parkering. När dagen gick mot sitt slut så kunde tävlingsledaren Arne Nylander räkna ihop en resultatlista med sammanlagt 65 resultat i de olika klasserna.

Nytt för i år var klasserna cani cross för barn och 8-spann med vagn. Owe Johnsson var domare och han kunde vid prisutdelningen konstatera att han inte behövt göra någonting under dagen vilket är ett gott betyg till alla hundförare som deltog. Owe besiktade för övrigt banorna med hjälp av sin vorsteh och en kick-bike på en mycket konkurrenskraftig tid om han hade fått vara med i resultatlistan.
Med 65 ekipage i 5 olika klasser är frågan om inte Rullatorkoppen nu kanske är den största barmarkstävlingen i Sverige.

 

Redan innan tävlingen börjat kunde man se att Rullatorkoppen återigen lockat till sig allt från rena nybörjare till elitskiktet i svensk draghundskörning och här återfanns allt från extrema greyhoundkorsningar till fluffiga samojeder.
Efter det obligatoriska förarmötet med bangenomgång så var det dags för de yngsta förmågorna att göra sig klara för start. Banan var ca 600 meter och nytt för i år var att det även fanns en Cani-Cross klass där ett antal barn sprang med hundarna de 600 metrarna.
Snabbast av alla i trehjulingsklassen var Sara Renöfält som slog sin bror Isak med en ynka sekund. I Cani-Cross dominerade familjen Olofsson och snabbast var David.

 

Därefter var det dags för 2-spannsklassen och banan var i år 2,7 km och som alltid på Vindelheden var underlaget packad sand, men eftersom det hade varit ganska kallt om nätterna de senaste dygnen var banan relativt hård och snabb. Solen gjorde att toppskiktet luckrades upp något så det behövdes inte sockas hundar i någon större utsträckning. Spannen släppte iväg i grupper om 3 med 1 minuts mellanrum eftersom banan var lagd som en nia och tävlingsledningen ville undvika ”head on head” möten.

Totalt var det 22 spann i denna klass och snabbast runt banan var Anna-Lena Berglund som med 7 sekunder marginal ner till Sofia Börjesson vann 2-spannsklassen.

När 2-spannsklassen kört klart var det dags för dagens största klass om man ser till antal deltagare. I 4-spannsklassen var det nämligen inte mindre än 27 startande och här gick det undan. 4-spannsbanan var 4,7 km och även den mestadels förlagd på sand men ca 1 km var förlagd på lite hårdare underlag och här kunde spannen komma upp i riktigt höga hastigheter. Snabbast runt banan var Oskar Andersson som hade åkt upp ända från Bräcke och inte nog med att han var snabbast, han blev även 2:a med sitt andra spann, och på 3:e plats återfanns Gunna Hammar från Älvarnas.

 

Därefter var det dags för ytterligare en ny klass och tävlingens flaggskepp, 8-spannsklassen och banan var densamma som i 4-spannsklassen.

Här återfanns 7 spann på starlinjen och nästan alla valde att använda sig av Dyck-vagnarna som Donald hade tagit med sig eftersom man ville vara säker på att kunna bromsa. Efter 4-spannsklassen framfart och solens påverkan på banorna var det nu inte lika hårt i spåren och tiderna blev inte lika bra trots fler hundar. Sen ska man även tänka på att vikten på vagnarna i sig är 65 kg.
Stefan Falter & Andreas Renöfält valde dessutom att ta med sig sina söner på vagnarna utifall att man skulle behöva stanna och trassla ut hundarna och trots den extra vikten var de två ändå snabbast runt banan, med familjen Falter strax före familjen Renöfält. Vinnaren i 4-spann, Oskar Andersson, fick däremot lite trassel längs banan och kunde på så sätt inte blanda sig in i toppstriden.

 

Vid prisutdelningen utdelades tävlingens vandringspriser den Gyllene Skitspaden till bästa 2-spann och den Gyllene Matskålen till bästa 4-spann.

Eftersom tävlingsledningen inte kommit på något bra vandringspris till 8-spannsklassen ännu så fick vinnaren en dekal istället.

Britta Sethson fick ta emot specialpriset Jumbolimpan eftersom hon med sina Samojeder tagit sig tiden att njuta av naturen och det vackra vädret.

 

Ett stort antal deltagare med familjer och vänner gjorde dagen till en riktig fullträff. De som var på plats fick gott om tid att köra hund, prata hund, grilla korv och njuta av ett höstväder som både värmde och höll en sval temperatur för hundarna.

 

Tack alla deltagare för en fantastisk dag – tack tävlingsledning, domare och övriga funktionärer – nu är det knappt ett år kvar till nästa barmarksrace i Älvarnas regi.

 

Styrelsen ÄDHK

/Eva Siewertz
Resultat service

© www.alvarnas.se