Välkommen
 Medlemssidan
 Styrelsepresentation
 Unghunden
 Verksamhetsplan 2014/15
 Grönt kort
 Kalla Koppen
 Rullator Koppen
 Klubbladets godbitar
 Resultat service
 Shopen
 Mötesprotokoll mm
 
 
 
 

Besökare just nu: 6
Besökare: 495441
Unika besök: 398796


Svenska mästerskapen 2009
– slädhundsstil – sprint och medeldistans i Gafsele

  

Tre dagar med sträng kyla, blåst och massor av fallande snö det är beskrivningen av vädret under SM-dagarna. Gafsele slädhundklubb var arrangör av årets tävlingar och klubbens funktionärer fick slita mycket och hårt för att hålla banor och parkeringar i användbart skick. Det snöade nästan oavbrutet under helgen, snön föll bara mer eller mindre tät.

 

Efter första dagens tävlingar så sa vi som var på plats ”i morgon kan det inte snöa och vara lika kallt, det brukar inte hålla i sig flera dagar”. Så fel vi hade! Funktionärerna jobbade på med snöröjning på banorna under kvällen och natten men när den andra tävlingsdagen började så hade snön lagt sig i ett nytt, ganska tjockt, lager.

 

Efter andra tävlingsdagen så sa vi som var på plats ”i morgon kommer det nog att fortsätta att snöa”. Den gången hade vi rätt! Funktionärerna jobbade vidare med snöröjningen men snöfallet var envisare även den här dagen.

 

Väderleken gjorde i alla fall så att det blev enkelt att välja valla – blåa vallor för kallföre var det som gällde.

 

Det var några mushers från Älvarnas draghundklubb som ställde upp i tävlingarna. I startlistan för fyrspann fanns Per Sundin och Erik Nordlund, I sexspannsklassen fanns Björn Hammar och Lisbeth Brax Olofsson. I åttaspannsklassen blev Eva Siewertz ensam deltagare från ÄDHK efter ett sent återbud från influensasjuke Torgny Sjöberg. I klasserna obegränsad sprint och medeldistans fanns inte någon från ÄDHK anmäld.

 

När medeldistansspannen startade ut på fredag morgon var det -27 grader, garanterat myggfritt! Det var fascinerande att se att några av de som körde iväg var klädda i tunna skaljackor och med tunna mössor och handskar! Cari Rörström från Kiruna hade en mer anpassad klädsel för temperaturen och distansen på 42 kilometer, pälsmössa och många lager kläder. Carolina Olsson från JFSHK var segertippad i A-klassen och hon var snabbast dag ett med sina åtta hundar. Nina Filander, SPHK NN, körde mycket bra och var snabbast runt banan i C-klassen.

 

I fyrspannsklassen, A, var Catharina Södersten från SPHK NN förhandstippad favorit. Catharina var snabbast dag ett, tätt följd av Maria Mäki från Kiruna BHK och Lena Virta, Finland. Per Sundin (som egentligen slutat med satsningen på hundspann) körde runt banan med sina rutinerade hundar och hamnade på dagens 7e bästa tid. Erik NordIund fick ”häng” på en medtävlares spann och gjorde en fin spurt denna dag. I fyrspannsklass, C, var systrarna och konkurrenterna Marie och Helen Israelsson på plats. Efter dag ett så var systrarna inte i täten vilket förvånade en aning. Bästa tid dag ett hade Sofia Eriksson, SPHK NN.

 

I sexspann, A, har norskan Trine Olsen varit snabbast vid flera tävlingar i vinter, även denna dag körde hon fortast. Snabbaste svensk var Anette Johansson från KSHK. Peder Ögren, Skellefteå DHK, som hade fått äran att låna Taina Teräs hundar låg totalt fyra i tävlingen efter dag ett. Björn Hammar hade lite långsammare tid men var vid målgången nöjd med dagsetappen. Sexspann, C, hade efter dag ett ÄDHKs Lisbeth Brax Olofsson på en fjärde placering. Tarja Pyykkö, SPHK GD, hade dagens snabbaste tid.

 

I åttaspann, grupp A, var Jani Hurnasti, Finland snabbast efter dag ett. Eva Siewertz hade tredje bästa tid i klassen och var därmed bästa svensk. I grupp C var den flygande holländaren Joel Reijners snabbast runt banan med bästa svensk Nina Plesner, SPHK NN, på andra plats.

 

Klassen obegränsad sprint, US, grupp A, avslutade tävlingsdagen. Snabbaste tid runt de 25 km hade Maria Lindqvist från JFSHK. Maria har kämpat tappert de senaste säsongerna med egen sjukdom och hundarnas röda halsar. Nu när både hon och hundarna hämtat sig så är hon denna säsong en av Sveriges vassaste storspannsförare.

 

Banorna i Gafsele är värda ett besök för den som inte varit där och kört. Fina sträckor att köra hund oavsett släde eller skidor. Det finns ett par uppförsbackar av den brantare sorten men dom är korta och ”uppförspinan” går fort över. Det finns möjlighet att åka hit och träna mot en mindre dagsavgift. Kontakta gafseleklubbens ordförande Frida Oderstål så får du veta mer.

 

Lördag – andra tävlingsdagen

 

Det här var den dag när speakern Rickard Lundmark kollade in vad de startande hade på fötterna. I 4- och 6-spannsklasserna fick förarna stilpoäng om dom körde med ”gympaskor”.

Gympaskor i -18 grader är ingen lek, då får man sparka som bara den för att hålla värmen. Det kanske är det som är förklaringen till varför så många förare i de här klasserna sparkar redan på första metern efter start, sparkar dom inte så kommer fötterna att förfrysas!

 

Alla deltagare, mushers, handlers och hundar, kämpade på under dagen. Någon halkade uppåt och någon halkade neråt i dagens resultatlistor. Älvarnas deltagare höll sig kvar på banorna och genomförde dagen på bästa sätt.

 

Lördag kväll var det mushers dinner på hembygdsgården. Ett stort antal av deltagarteamen var på plats och åt god mat i gott sällskap. Efter middagen for funktionärerna ut för att ploga snö och vi andra åkte hem och tog hand om hundarna.

 

Söndag – tredje och sista tävlingsdagen

 

Nu skulle det definitivt avgöras hur medaljerna skulle fördelas.

 

Medeldistansklassen, UMD grupp A, vanns av Heinrich Stahl från Tyskland med Carolina Olsson på en andraplats. Carolina tog därmed hem SM-guldet i klassen. UMD grupp C, vanns av Nina Filander som kört mycket bra under dag 1 och 3. Dag två var Fredrik Neiman, SPHK NN, snabbast och han slutade som bronsmedaljör. SM-silvret gick till Torbjörn Örström, SPHK NN.

 

I 4-spann A hade Catharina Södersten kopplat ett bra grepp om förstaplatsen. Vid målgången hade hon kört fortast även denna dag – seger både i tävlingen och i det svenska mästerskapet. Maria Mäki tog SM-silvret och Elin Björk, SDDHK, tog SM-brons. Per Sundin blev 6a i SM-tävlingen och Erik Nordlund 11a. I fyrspann C hade systrarna Israelsson en fight om segern. Helen Israelsson, Ragunda IF, drog till slut det längsta strået och vann både tävlingen och SM-guldet. Marie Israelsson, SPHK NN, tog hand om silvret och Sofia Ericsson la beslag på bronspengen.

 

I 6-spann A tycks det inte vara mycket att göra åt den norska snabbköraren Trine Olsen. Trine vann tävlingen med marginal till tvåan Anette Johansson. Anette var bästa svensk och tog SM-guldet med hem till Kiruna och Petra Lindh tog hem SM-silvret till Laxforsen, Kiruna. Peder Ögren tog hem bronsmedaljen med hjälp av Taina Teräs hundar och Björn Hammar slutade på en 4e plats i det svenska mästerskapet. I 6-spann grupp C vann Benjamin Schaap, SPHK NN, både tävlingen och SM-guldet. Lisbeth Brax slutade på en fjärdeplats i både tävling och SM. Tarja Pyykkö tog hem SM-silvret och Ylva Malmberg, SPHK GD, tog SM-bronset.

 

8-spannsklassen A vanns av Jani Hurnasti, Finland. Eva Siewertz slutade på en total andraplats och tog därmed hem SM-guldet. Eva hade klassens snabbaste tid runt banan dag tre men det fattades fortfarande en minut upp till Jani. Åsa Fjällström, Gafsele SHK, tog hem SM-silvret och Åsa Nilsson, Kiruna SHK, tog SM-bronset. Grupp C vanns av Joel Reijniers, Holland, med Nina Plesner som tvåa. Nina tog hem SM-guldet, Jenki Lindgren SM-silvret och Bengt-Åke Sjölund SM-bronset.

 

Obegränsad sprint, US. Maria Lindkvist hade kört fortast dag ett och dag två med Marc Permentier, Gafsele SHK, hack i häl. Lars Lindh, Kiruna SHK hade legat strax därefter med Juha Periaho, Finland, och Juha Kanerva, Gafsele SHK på större avstånd. Sigi Boesinger, Tyskland, bröt efter två dagars körning. När snöröken lagt sig efter spannens målgång så stod det klart att Maria klarat av att hålla undan för sina efterföljare. Maria vann både tävlingen och SM-guldet. Marc Permentier tog hem SM-silvret och Lars Lindh tog SM-brons.

 

 

Tack till Gafsele slädhundklubbs arrangörer och funktionärer för en mycket välorganiserad tävlingshelg!

 

 

Vid pennan

Eva Siewertz

ÄDHK

 

 

 

 

© www.alvarnas.se