Välkommen
 Medlemssidan
 Styrelsepresentation
 Unghunden
 Verksamhetsplan 2014/15
 Grönt kort
 Kalla Koppen
 Rullator Koppen
 Klubbladets godbitar
 Resultat service
 Shopen
 Mötesprotokoll mm
 
 
 
 

Besökare just nu: 5
Besökare: 495440
Unika besök: 398795

Min hundgård

Arne Nylander

 

 

Här börjar förhoppningsvis en liten serie om hur våra hundgårdar ser ut. Vi pratade en hel del när vi hade Gröna Kort-kursen om olika konstruktioner och olika behov både hos människor och hundar. Och vad kan väl då vara bättre än att ta del av all samlade kunskap som finns hos alla våra medlemmar? Skicka alltså gärna in en beskrivning om hur just din hundgård ser ut. Och hur det kom sig att det blev just så, dvs. vilka tankar som ligger bakom. Och kom ihåg, det finns ingen värdering i detta. Detta är inte en tävling, bara ett sätt att dra nytta av varandras kunskap.

 

För att vi ska komma igång med denna serie kommer här en beskrivning på vår egen hundgård. Eftersom vi har rätt många hundar är det en ganska så stor hundgård. Vi har för närvarande 19 hundgårdar plus en rastgård på ca 16-1700 m2. Varje hundgård är ca 20 m2 med isolerade kojor utanför.Varje hundgård är uppbyggd på ett tryckimpregnerat bjälklag med dito tryckimpregnerade reglar. Står på stolpar på  betongplattor så den kommer upp en bit från marken så luften kan cirkulera under. Har för övrigt satt remsor med armeringsmatta mot backen så att hundarna inte ska krypa under. Golven är gjorda av vanliga oimpregnerade brädor med ca 8-9 mm springor emellan. Ur hållbarhetssynpunkt tror jag inte att man behöver tryckat på golvet. De nöter nog ner virket innan det murknar om man bara har så att det luftar under. Dessutom upplever jag att vanliga ohyvlade brädor är mindre halkiga än tryckade, speciellt vid 0-gradigt. Regelverket är uppbyggt av 45x70 tryckimpregnerat och spikat vanligt 180 cm Gunnebo-stängsel på. Jag har lagt en nedre regel 5 cm upp från golvet som jag spikar nätets underdel på. Detta för att jag då lätt kan spola av golvet och spola ut exempelvis halm utan att det fastnar i nätet. Dessutom innebär detta att höjden på nätet förlängs med ytterligare ca 10 cm. Jag har dessutom stolpar som är ca 250 cm så om man vill kan man lägga ytterligare nät eller brädor längst upp för extra rymningsbenägna vovvar.

 

På framsidorna har jag förutom dörren spikat ett liggande parti med brädor som fungerar som solskydd. I den har jag dessutom en öppning för kojan som står utanför. På hälften av hundgårdarna som har sol under större delen av dagen har jag dessutom spikat ett extra solskydd mellan gårdarna. Om man spikar med någon centimeters mellanrum så kan det dessutom blåsa lite emellan utan att solskyddet försämras (eftersom solen inte står horisontellt mot brädorna).

 

 

Fördelar:

                      Alltid rena hundar.

                      Inget vatten som ligger kvar i hundgårdarna (bra för tassarna).

                      Ingen risk för stenätning.

                      Hundarna kan ligga var som helst och ändå ligga upphöjt från marken.

                      Inget grus och dyngvatten på hundskötaren.

                      Ingen skottning och förflyttande av grus.

                      Mindre lukt.

Nackdelar:

                      Man måste hålla efter skitplockningen. Allt syns!

                      Hundars behov av grävande får förläggas i rastgård.

                      Man bör ha högtryckstvätt. (Speciellt om man har många hundgårdar.)

                      Kloklippning måste ske oftare eftersom de inte nöter klorna som på grus.

 

I övrigt är våra hundgårdar placerade som ett stort L gentemot rastgården. Vi har tidigare haft gårdarna i två rader gentemot varandra men upplevde att det blev en stor press på enskilda hundar när man släppte ut dem och en hoper andra hundar stod upphetsade och väntade utanför. Med gårdarna i ett stort L upplever man att de har större utrymme att springa på. I mitten av L:et är vårt foderbord placerat så att det inte blir så långt till varje hundgård. Vi har också några komposter för hundbajset men de är placerade i ett hörn av rastgården.

Så har vi det. Har ni funderingar hör gärna av er till undertecknad.

 

Arne

 

© www.alvarnas.se