Välkommen
 Medlemssidan
 Styrelsepresentation
 Unghunden
 Verksamhetsplan 2014/15
 Grönt kort
 Kalla Koppen
 Rullator Koppen
 Klubbladets godbitar
 Resultat service
 Shopen
 Mötesprotokoll mm
 
 
 
 

Besökare just nu: 10
Besökare: 495446
Unika besök: 398801

Så du trodde att du hade det tufft …

av Arne Nylander

 

 

Ibland tycker man faktiskt att man har det riktigt jävligt. En novemberkväll när det småregnar, sand och lera letar sig in i varenda del av utstyrseln och både du och hundarna är riktigt less. Eller när du står där bakom släden i en rejäl motvind, snön piskar i ansiktet, hundarna bara travar fram i lössnön och du vet att det fortfarande är två mil hem.

Då är det trösterikt att veta att det finns de som haft det lika tufft. Eller kanske värre.

 

Max

Max Bern Hansen blev faktiskt räddad av en toarulle. 1987 ställde Max upp i Finnmarkslöpet som förstagångsförare med 4 hundar. Efter att ha åkt 27 mil på skidor efter hundarna kom han till Lappaluobbal fjällstuga som var checkpoint. Han hade bara satt av 2 timmars sömn och vila men när han reser sig upp för att åka vidare bryter kroppen ihop i kramper. Efter ytterligare en timmas sömn bär benen kroppen men då börjar näsblodet att forsa. Men han finner på råd och med ihopvridet toapapper i varje näsborre åker Max vidare och kommer i mål på 55 timmar. Helt enligt sitt eget körschema. Max Bern Hansen blev senare världsmästare i hundkörning, nordisk stil.

 

Snus hjälper

Adolf Nordensköld var den som hade rekordet på att ha tagit sig längst in på grönlandsisen innan Nansen korsade den 1888. Men på sin expedition 1883 hade den svenske polarforskaren med sig två samer. Då expeditionen efter 18 dagar hade nått 117 km in på isen fick de två samerna Anders och Lars order om att ta en liten runda in på isen för att leta efter fast land eller liv av något slag. Efter två och halvt dygn var de tillbaka och påstod att de hade tillryggalagt 460 km. Nordensköld tvivlade inte på konditionen hos de samiska expeditionsmedlemmarna, men fruktade ändå att de skulle göras till åtlöje när de återvände till Europa utan bättre dokumentation. Året efter arrangerades ett skidlopp i Jokkmokk på 220 km. De tre första platserna gick till medlemmar ur Sirkas sameby och Lars vann på 21 timmar och 22 minuter. Med sig hade han bara lite snus och en flaska vatten och enligt observatörerna var han inte nämnvärt sliten efter loppet.

 

Girlpower

Katinka Mossin (känd grönlandshundsägare i Norge) fullföljde 1985 både Finnmarkslöpet (40 mil) och Gausdal Maraton (25 mil) på mindre än en vecka. Först åkte hon Finnmarkslöpet med skidor dragen av hunden Rico. När hon gick i mål i Alta på tisdagen hade hon tre timmar på sig innan flyget gick söderut. På fredagen startade hon sedan i Gausdal Maraton med ett 6-spann med hunden Rico ispänd och fortfarande på skidor. Det här året var det på grund av enorma snömängder nedkortat till ”bara” 25 mil. Mossin kunde inkassera segern efter att alla andra brutit. Mossin har senare korsat grönlandsisen med hundspann men karakteriserar detta som en ren söndagstur i jämförelse.

 

Voyageurs

… var fransk-kanadensare som arbetade för de stora handelssällskapen i Nordamerika, exempelvis Hudson Bay Company. Jobben bestod i att frakta ut varor till handelsposterna i vildmarken och skinn tillbaka. Transporten skedde med björknäverkanoter med en längd upp till 12 meter och 3-4 tons last. Varje kanot hade en besättning på 8 voyageurs och på de tre månader som de längsta färderna varade hade dessa lastkanoter ett snitt på 80 km per dag. Inget jobb för smågrabbar med tanke på att lasten ofta måste bäras förbi forsar och att det hela tiden var en kamp mot isen som kunde lägga sig tidigt på hösten. På expressrutterna var lasten något mindre men då var dagsmarscherna i genomsnitt runt 130 km per dag.

 

Barfota

Tidigt på 1800-talet livnärde sig norrmannen Ernst Mensen på att vara sändebud för kungar och regeringar. Hans rykte som världens snabbaste man var väl känt och två av hans långlopp är väl dokumenterade. 1832 sprang han från Paris till Moskva på 14 dagar. Detta var ca 16 mil i snitt per dygn, inklusive en arrestering vid en gränsövergång på grund av ”misstänkt uppförande”. 1836 sprang han från Konstantinopel till Calcutta. Fram och tillbaka på 56 dagar gav det ett snitt på 11 mil per dag. Ernst sprang alltid barfota och sov i en kappa som han hade svept runt halsen. Hans favoritdiet för dessa uthållighetsprov var vetebröd och rödvin.

© www.alvarnas.se